Doc.gr

Θεραπεία φλεβικών παθήσεων με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013
Θεραπεία φλεβικών παθήσεων με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;  

Η φλεβική ανεπάρκεια οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών των κάτω  άκρων. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές όπως είναι οι κιρσοί (διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες – «φλεβίτιδα»), οι φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο το οίδημα (πρησμένα πόδια), το έλκος, η δερματίτιδα από φλεβική στάση ή ακόμη και η θρόμβωση.
Η παλινδρόμηση και η λίμναση του αίματος εντός των περιφερικών φλεβών προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και τον πόνο με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Διάγνωση

Πέρα από την κλινική εξέταση που είναι και η σημαντικότερη στη διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας, για τη σύγχρονη μελέτη των φλεβών και των ασθενειών των φλεβών, η εξέταση με υπερήχους είναι ένα από τα πιο βασικά διαγνωστικά εργαλεία. Εξετάζεται το επιπολής και το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων και αξιολογείται η ανεπάρκεια των σαφηνών φλεβών και των κλάδων τους.  


Οδηγίες
  συντηρητικής αντιμετώπισης 

- Αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν συχνά την πρώτη θεραπεία για τη φλεβική ανεπάρκεια. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αποτρέψουν τη γρήγορη επιδείνωση της ανεπάρκειας, να μειώσουν τον πόνο, και να καθυστερήσουν την πλήρη διαμόρφωση των κιρσών. Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία νόσος που συνεχώς επιδεινώνεται και δεν αναστρέφεται. Ωστόσο, μπορείτε να καθυστερήσετε την επιδείνωση εφαρμόζοντας κάποια συντηρητικά μέτρα.  
- Αποφύγετε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα 
- Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και τα ζεστά ποδόλουτρα 
- Διατηρήστε ικανοποιητική σωματική δραστηριότητα και καθημερινή άσκηση 
- Χάστε βάρος (εάν είστε υπέρβαρος) 
- Αποφύγετε τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια

Μετά από ένα κρύο ποδόλουτρο στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας τοποθετήστε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου 
Χρησιμοποιείστε ελαστικές κάλτσες συμπίεσης
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείστε ειδικά φλεβοτονικά φάρμακα και gel εάν ο γιατρός σας το συστήσει.   
Θεραπεία   Laser ή RFA ablation (εξάλειψη) κιρσών

Σε περίπτωση ανεπάρκειας και σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενή προτείνεται η καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή. Εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας των φλεβικών προβλημάτων (Laser-RFA-σκληρυντικός αφρός) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Με τις μεθόδους αυτές η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.


  
- Το ενδοφλέβιο Laser και RFA (ραδιοσυχνότητες)  αποτελούν αναίμακτες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται και με τοπική αναισθησία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με ασφάλεια και ακρίβεια, ενώ η εφαρμογή τους απαιτεί πολύ ακριβή σχεδιασμό και χαρτογράφηση με υπέρηχο της πάσχουσας φλέβας πριν την επέμβαση. 
- Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser ή ο καθετήρας του RFA, οι οποίοι προωθούνται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Καθώς η ίνα ή ο καθετήρας αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια ή θερμότητα, η οποία συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
- Η συνολική διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά, είναι σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα
- Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς και ο ταυτόχρονος συνδυασμός τους με άλλες μεθόδους όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και οι μικροφλεβεκτομές περιφερικών κιρσών.
- Ο ασθενής σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια μέρα πλήρως κινητοποιημένος και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.



Σκληροθεραπεία με αφρό 

- Ο σκληρυντικός αφρός, ο οποίος αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη στο πεδίο της σκληροθεραπείας έχει την ιδιότητα να έρχεται σε πολύ καλή επαφή με τα φλεβικά τοιχώματα και για μεγάλη χρονική διάρκεια.
- Πραγματοποιείται σε επίπεδο ιατρείου υπό την καθοδήγηση υπερήχων και έχει εφαρμογή σε: o   υποτροπή κιρσών o   μεμονωμένους φλεβικούς κλάδους συμπληρωματικά μετά από την εφαρμογή Laser ή RFA.


Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών  

Οι ευρυαγγείες αποτελούν διατεταμένα φλεβικά τριχοειδή που εμφανίζονται ως μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες κάτω από την επιδερμίδα με πολύ μεγάλη συχνότητα στις γυναίκες. Παρουσιάζονται είτε ως μεμονωμένοι φλεβικοί κλάδοι είτε ως μεγάλοι φλεβικοί σχηματισμοί (spider veins). Συνήθως δημιουργούν αισθητικό μόνο πρόβλημα, ενώ σπανιότερα προκαλούν ήπια συμπτώματα (μούδιασμα, κάψιμο, αίσθημα βάρους).



Η σκληροθεραπεία
:
 

- Περιλαμβάνει την έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε ευρυαγγείες με χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε ως διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των ευρυαγγειών και άμεση σύγκλεισή τους.
- Με τον τρόπο αυτό το αίμα δεν μπορεί να εισέλθει ξανά εντός του λεπτού αγγείου και παύει πλέον να είναι ορατό.
- Η βελτιωμένη τεχνική της σκληροθεραπείας προσφέρει σε σύντομο σχετικά χρόνο άμεσα αποτελέσματα (2-6 συνεδρίες αναλόγως την έκταση του προβλήματος), με μικρό κίνδυνο επιπλοκών και σχεδόν ανώδυνο τρόπο.   

  

Μικροθερμοπηξία
ευρυαγγειών

- Η θερμοπηξία με το σύστημα TC3000 αποτελεί μια καινοτομία που αλλάζει το πεδίο θεραπείας των λεπτών ευρυαγγειών.
- Δίνει λύση στη θεραπεία ευρυαγγειών σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών και με απόλυτη ασφάλεια.
- Η σχεδόν ανώδυνη εφαρμογή της έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), των τριχοειδικών αγγείων (telangiectatic matting) που σπανίως παραμένουν μετά από σκληροθεραπεία, των κόκκινων κηλίδων (κόκκινα στίγματα - red spots) καθώς και της ροδόχρου νόσου (ευρυαγγείες ρινός).